Fyra huskurer som lindrar din förkylning

Med kallare dagar så rör vi oss mot förkylningstider igen. Förkylningar beror dock inte på att man blir kall som somliga tror, utan snarare på den dåliga inomhusluften som vi utsätts mer för när dagarna blir kallare och vi spenderar mer tid inomhus på hösten och vintern.
Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget. Den orsakas nästan alltid av ett virus. En förkylning brukar gå över av sig själv, men det finns mycket som du kan göra för att lindra symtomen.

Lindra symtom på förkylning med naturliga metoder

Ett vanligt symtom på förkylning är att du känner dig trött och hängig. Vanligtvis får du också ett eller flera av symtomen nedan. Så vad kan göras för att lindra dessa symtom med naturliga huskurer? Här kommer några tips:

anisfrö mot rethosta

Hosta

Hosta är en av kroppens rengöringsmekanismer. Halsen försöker göra sig av med slem, eller något som irriterar ifall det handlar om en rethosta. Det är bra att förstå sig på vilken typ av hosta det handlar om innan någon behandling påbörjas. En irriterande rethosta kan exempelvis behandlas med ett te på anisfrö. Använd en matsked anisfrön per deciliter vatten. Mal fröna i en mortel och koka tillsammans med vattnet i cirka femton minuter. Låt dra i fem minuter innan du silar bort fröna.

Ont i halsen

Att dricka något varmt är alltid lindrande, men du kan få extra lindring genom att lägga till honung i drycken. Honung har vissa antibakteriella egenskaper, vilket självklart inte biter på en förkylning eftersom den beror på ett virus. Men den lenar och hjälper slemhinnorna att läka, och skyddar kroppen mot bakterier, vilket är extra viktigt när immunsystemet redan är nedsatt. Läs mer på sidan om våra favorit huskurer mot ont i halsen.
Äppelcidervinäger är en annan bra huskur mot halsont. Blanda två teskedar äppelcidervinäger i en mugg varmt vatten. Gurgla vätskan regelbundet.

äppelcidervinäger mot halsont

Snuva eller nästäppa

Du kan göra en koksaltlösning själv genom att blanda ett kryddmått salt i en deciliter vatten. Lösningen kokas upp som hastigast och får sedan svalna. En nässköljare kan hjälpa dig att spruta upp lösningen i näsan.

Att förebygga är bättre än att bota

Det finns hundratals förkylningsvirus i omlopp, så risken är stor att den ena förkylningen följer på den andra. Det kan göra att hela sjukdomsförloppet känns väldigt långdraget, och att det ofta känns som att vi är förkylda flera månader i rad. Den första förkylningen sänker det lokala immunförsvaret i slemhinnorna, vilket skapar en möjlighet för nästa förkylning att angripa, och nästa efter det och så vidare. Vi byter liksom förkylningsvirus med varandra när vi träffas. En förkylning kan vara smittsam innan den uppvisar några symtom som helst, och den smittar genom att mikroskopiskt små droppar med virus tar sig in i slemhinnorna i näsan, halsen eller svalget.

Tips för att undvika förkylningar

  • Förkylning sprids genom direktkontakt med någon som är sjuk, genom handslag eller genom att du till exempel rör vid ett dörrhandtag där ett virus tidigare har landat. Virus kan överleva i flera timmar utanför kroppen.
  • Tvätta händerna ofta och noga i förkylningstider. Undvik att röra vid ditt ansikte eller att gnugga ögonen.
  • Se till att sova tillräckligt varje natt och att undvika stress som sänker immunförsvaret.
  • Fyll på dina lager av mineraler och vitaminer i god tid innan förkylningen bryter ut. De hjälper kroppen att stärka immunförsvaret, och att bilda antikroppar och vita blodkroppar som kroppen använder för att bekämpa infektioner.