Aloe vera – Gör en naturlig hemgjord aloe vera dryck

Växten aloe vera har använts för både hälsa och skönhet i århundranden. Den används globalt, på så vitt spridda platser som Japan, Mexiko, Indien och Afrika. Namnet kommet från arabiskans alloeh som betyder glänsande och bitter, vera är latin och betyder äkta. Ofta använder vi aloe vera gel från apoteket om vi har bränt oss i solen, men den har många fler användningsområden som vi kommer att behandla nedan.

Varför aloe vera är så bra för dig

Aloe vera innehåller runt 75 aktiva beståndsdelar, inklusive vitaminer, enzymer, mineraler, sockerarter, lignin, saponin, salicylsyra och aminosyror.

 • A,C och E-vitamin , samt B12
 • Folsyra
 • Antioxidanter
 • Enzymer: bradykinase till exempel som hjälper till att reducera inflammation i huden.
 • Mineraler: som kalcium, krom, koppar, selen, magnesium, mangan, kalium, natrium och zink. Hjälper kroppens enzymsystem att fungera korrekt och ingår i hormoner. Zink har emn sammandragande effekt på huden.
 • Anthraquinoner: laxerande fenoler, som ökar mängden vätska i tarmen.

aloe-vera

 • Aloin är ett ämne som avaktiverar virus som herpes simplex, varicella zoster (orsakar vattkoppor och bältros) och influensa, och också fungerar smärtstillande och antibakteriellt.
 • Fettsyror: kolesterol, campesterol, beta-sitosterol och lupeol. De fungerar antiinflammatoriskt och lupeol är både antiseptisk, svämphämmande och smärtstillande.
 • Hormoner: Auxin och gibberellin är antiinflammatoriska, och främjar läkning genom att öka produktionen av kollagen och elastin.
 • Aminosyror: 20 olika aminosyror, fungerar bland annat mjukgörande på huden.
 • Essentiella aminosyror: 7 av de 8 som kroppen inte själv kan producera.
 • Salicylsyra: antiinflammatorisk och antibakteriell
 • Sockerarter: hjälper till att binda fukt i huden
 • Saponin: ett tvålämne utgör 3% av gelen och är rengörande och antiseptiskt.

 

Hur man gör en hemgjord aloe vera dryck

Många av dessa egenskaper får man i sig lika väl om man dricker den, som om man applicerar på huden. Man kan köpa aloe vera drycker i affären, men om man vill ha ett mer naturligt alternativ så kan man göra den själv, om man har en växt hemma. (Se odlingstips nedan.) Så här enkelt gör du en aloe vera dryck med en afrikansk metod, jättelätt!

Ta ett färskt aloe vera blad, tvätta noga och skär i bitar, lägg dem i kallt vatten, låt dra i åtminstone några minuter (så länge du vill). Färdigt! Detta ger en ganska bitter dryck eftersom man har med själva bladet.

aloe-vera-dryck

Annars kan man göra en dryck på bara innanmätet, själva gelén som skrapas ut med en sked. Du kan till exempel göra en smoothie. Du använder:

 • En bas av ett glas vatten, frukt, fruktjuice eller yoghurt
 • En matsked aloe vera gelé.
 • Honung eller annat sötningsmedel. Kan uteslutas om du använder söt juice.

Mixa och drick.

I förkylningstider kan man skära av en bit av ett blad, klyva det och doppa någon minut i en kopp te, och sedan skrapa ur gelen i teet. Tillsätt gärna färsk riven ingefära för att få ännu mer effekt på din förkylning.

Odla din egen aloe vera växt

Om du vill ha ett mer naturligt alternativ till köpt aloe vera, odla din egen! Aloe vera är en mycket lättskött växt. Det är en lämplig sovrumsväxt eftersom den avsöndrar syre och absorberar koldioxiden du utsöndrar när du sover. En mycket bra växt för den som saknar gröna fingrar enligt odla.nu där du kan läsa mer skötselråd.

Andra användningsområden

Direkt på huden:

Smörj på mot UV skador från solning samt för att behandla akne och sår. Verkar också sammandragande på porer och föryngrar huden.

I håret:

Befuktar håret och hårbottnen samt motverkar mjäll eftersom den är antibakteriell och svamphämmande. Mot mjäll appliceras aloe vera gel innan man ska till att tvätta håret. Låt sitta i hårbottnen i en halvtimme. Tvätta sedan som vanligt. Denna behandling är så skonsam att du kan upprepa den så ofta du vill, och håret drar samtidigt nytta av återfuktningen.

Visste du:

Varje blad består av tre lager:

aloe-vera-visste-du

1) Gelén består till 99% av vatten och resten är glucomannan, aminosyror, lipider, steroler och vitaminer.

2) Mellanlagret med bitter gul växtsaft består av latex och innehåller anthraquinoner och glukosider.

3) Det tjocka ytterlagret skyddar innehållet och här syntetiserar växten kolhydrater och proteiner. Inuti skalet finns kärl som transporterar vatten och stärkelse.

 

Läs vidare om andra hälsosamma naturliga huskurer:

humle mot sömnproblem

Sömnproblem – Sov bättre med naturliga metoder

Enligt forskning från Folkhälsomyndigheten uppger var tredje svensk att de regelbundet lider av sömnproblem. Många lider också av svåra sömnrubbningar. Det är ofta yttre faktorer som gör att vi får ...
Läs mer
äppelcidervinäger mot halsont

Fyra huskurer som lindrar din förkylning

Med kallare dagar så rör vi oss mot förkylningstider igen. Förkylningar beror dock inte på att man blir kall som somliga tror, utan snarare på den dåliga inomhusluften som vi ...
Läs mer
huskur mot förkylning med citroner honung kanel

Halsont – 3 sorters huskurer

Så här på hösten kan halsont ofta vara det första tecknet på att vi håller på att insjukna i antingen en förkylning eller något allvarligare. Handla snabbt för att lindra ...
Läs mer