Sömnproblem – Sov bättre med naturliga metoder

Enligt forskning från Folkhälsomyndigheten uppger var tredje svensk att de regelbundet lider av sömnproblem. Många lider också av svåra sömnrubbningar. Det är ofta yttre faktorer som gör att vi får sömnbesvär. Livet är fullt av stress och press och många sömnbesvär beror på stress på jobbet, i relationer eller på grund av hälsoproblem. All denna oro kan leda till att vi inte kan varva ner i slutet av dagen, vilket i sin tur leder till sömnsvårigheter. Detta är din kropps naturliga reaktion på yttre stressfaktorer, eftersom den har identifierat stressen som en hotfull situation, och då är det inte dags att sova. Så hur kan man behandla sömnproblem med naturligt lugnande och avslappnande metoder?

Lär dig att slappna av för att lindra sömnproblem

Om du lider av sömnproblem så kan utan tvivel dra nytta av att lära dig olika tekniker för att slappna av. Varför inte prova på yoga, lära dig att meditera eller testa mindfulness? En bra insomningsrutin är grundläggande för att kunna sova väl. Genom att skapa en lugn, avslappnande omgivning så sänder du signalen till kroppen att det är dags att slappna av och sova. Mindfulness handlar om att vara närvarande i nuet. Denna metod går ut på att leva i nuet och att undvika oro och grubblande vilket främjar bättre sömn.

humle mot sömnproblem

Stress och sömnbrist kan leda till att vi får slut på energi under dagen. En tupplur på 15 till 30 minuter räcker för att öka produktivitet, kreativitet och problemlösning. Det handlar dock om en powernap, så se till att sätta ditt alarm. Du vill inte sova för mycket på dagen eftersom det kan leda till problem med att sova på kvällen.

Skär ner på alkohol och koffein

Ibland inser vi inte hur vår konsumtion av koffein och alkohol påverkar vår sömn. Förutom att vi dricker kaffe för att det är så gott, så dricker vi gärna kaffe för dess uppiggande effekter. Men risken är att denna effekt håller oss uppe på natten och leder till sömnsvårigheter.

Oftast tar vi en öl eller cider på kvällen för att slappna av lite efter en lång dag. Tyvärr har det ofta motsatt effekt, istället så blir vi uppvarvade, och får svårt att sova. Vissa sorters alkohol kan påskynda insomnandet, men samtidigt försämras ofta sömnkvaliteten. Använd inte alkohol för att avhjälpa dina sömnbesvär, prova några av dessa naturligt avslappnande huskurer.

Använd naturligt lugnande och avslappnande huskurer

Behandla dina sömnbesvär genom att använda naturligt lugnande och avslappnande huskurer. En god natts sömn minskar vår mottaglighet för stress, vilket i sin tur motverkar sömnbesvär, så en god cirkel skapas. Många mediciner vi använder nu för tiden innehåller ingredienser från växtriket. Skillnaden med naturliga botemedel är att de ger märkbara effekter men på ett sätt som är skonsamt mot kroppen, utan de bieffekter som följer med kemikalier. Fem riktigt användbara naturliga botemedel är citronmeliss, humle, läkepassionsblomma, valeriana och magnesium. De kan motverka mild ängslighet, stress, retlighet, lugna och främja god sömn.

  • Citronmeliss är en lugnande ört vars eteriska olja är användbar för att lindra stress, oro och sömnbesvär.
  • Humle har länge har använts för att naturligt främja god sömn på grund av dess avslappnande och rogivande effekter. Torkad humle kan med fördel läggas i en sömnpåse med exempelvis torkad lavendel.

läkepassionsblomma mot sömnproblem

  • Läkepassionsblomma är en klätterväxt som används för att lugna oroliga nerver.
  • Valeriana eller vänderot är en läkeört som har använts i hundratals år mot lindrig oro och tillfälliga insomningssvårigheter. Både roten och den färska blommande örten kan användas. Du kan antingen göra en tinktur genom att låta örten eller roten dra i alkohol, eller koka ett te på desamma.
  • Magnesium är muskelavslappnande, vilket bidrar till god sömn. Studier har också visat att brist på att magnesium och kalcium kan ligga bakom att man vaknar upp mitt i natten och inte kan somna om. Lägg till magnesiumrika livsmedel i din kost, eller ta ett magnesiumtillskott. Det är viktigt att känna till att olika magnesiumföreningar tas upp i olika grad av kroppen. Av magnesiumoxid tillgodogörs bara en mindre del, medan magnesiumlaktat, magnesiumcitrat och magnesiumklorid tillgodogörs i hög grad.

Med dessa naturliga tips kan du behandla dina sömnproblem utan att oroa dig för de bieffekter som kommer från kemikalier. Passa på att använda naturens apotek!