Tänk dig ett afrikanskt landskap med elefanter eller giraffer i solnedgången, och i bakgrunden siluetter av träd. Troligtvis tänker du på Akacia och Baobab träd. Baobab trädet ser ut som att dess rötter har rivits upp och att det sen har planterats upp och ner. Idag ska vi prata om Baobab trädets frukt, eftersom den är så användbar och nyttig. Frukten innehåller både vitaminer och mineraler och är helt klart en superfrukt!

Baobab träd och frön

I Tanzania kallas Baobab trädet (Adansonia digitata) ofta för upp-och-ner trädet, och trädets alla olika delar används till något, vare sig det är till att göra kläder, rep, lim, korgar, tvål, smycken eller medicin.  Både bladen, frukten och dess kärnor är ätliga.

Från Östafrika kommer receptet på en läcker Baobab dryck som stärker immunförsvaret och hjälper mot en mängd sjukdomar. Lokalt använder man Baobab mot anemi, diarré, influensa och mycket mer.

En superdryck med Baobab

Tvätta fröna om det behövs. Avlägsna allt fruktkött. De kan rostas först och bör sedan torkas. De malda fröna blandas med vatten och socker för att göra en superdryck. De rostade Baobab fröna ger en smak som liknar kaffe.

Hur du går till väga:

  1. Rosta fröna, antingen i en torr stekpanna eller i ugnen.
  2. Låt svalna och mal sedan, till exempel i en kaffekvarn.
  3. Sikta pulvret för att separera de mest finmalda partiklarna.
  4. Blanda 1 tsk av denna fina pulver med 1 kopp varmt vatten och socker, honung eller stevia och drick som om det vore kaffe.

Rekommenderat intag är en kopp om dagen.

Ett liknande recept beskrivs också i denna video från Malawi, på engelska.

Här i Sverige kan man enklast få tag på Baobab i form av baobabpulver – vilket är gjort av frukten, till skillnad från pulvret ovan – men som också är gott och nyttigt. Om du inte hittar det i din lokala hälsokost kan du ju alltid köpa det på nätet.
I Malawi används fruktköttet till att göra en god dryck som kallas Malambe. Den har en frisk, syrlig smak. Man gör även isglass med samma goda smak. Hos mig själv går tankarna snabbt till smoothies och även en somrig punch. Jag misstänker att vi kan hitta oändliga användningsområden för Baobab om vi bara vill – och jag vill!

Baobab kollaget ovan tillhör JialiangGao www.peace-on-earth.org (left photo), (WT-shared) Elgaard at wts.wikivoyage (upper right photo), JackyR (bottom right photo), montage by User:RoRo. [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Prova på fler nyttigheter:

[pt_view id=”6df128278q”]