Kryddor – vad skulle vi göra utan dem?  Saffran, ingefära, gurkmeja, cayenne, kanel… Utan dem blir det inga saffrans- eller kanelbullar, eller indisk curry. Men de ger oss något mer än bara smaken. Utan att vi ens vet om det, drar vi nytta av deras hälsofrämjande beståndsdelar.

Många kryddor stimulerar välmående, till exempel kanel, vilket kan förklara varför många, jag själv inkluderad, ofta känner ett nästan magiskt lugn och välmående, när de sätter tänderna i en kanelbulle. 🙂 Dessutom är många kryddor antiinflammatoriska och bakteriedödande.

Fem goda och hälsofrämjande kryddor

gurkmejaNedan har vi en del intressanta fakta om fem nyttiga kryddor, med deras namn på latin, och på engelska vilket kanske kan vara till nytta om man letar recept på nätet.

Ingefära: Zingiber officinale Roscoe eller ginger på engelska tillhör samma familj som  gurkmeja, kardemumma och galangal. Ingefära används traditionellt mot inflammationer och förkylning, och rekommenderas vid illamående till exempel vid åksjuka.

Gurkmeja: Curcuma longa kallas turmeric på engelska. Har använts i Indien i tusentals år i matlagning men också som medicin. Den innehåller kurcumin, en beståndsdel som fungerar antiinflammatoriskt, och har antioxidanter som skyddar oss mot fria radikaler. Enligt amerikanska studier kan kurcumin också motverka cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, samt lösa upp blodproppar. Imponerande!

saffran

Saffran: Saffron på engelska, kommer från saffranskrokusen Crocus sativus. Innehåller mer än 150 doft och arom ämnen. De är bakteriedödande och bra för matsmältningen. Den används traditionellt mot depression i vissa länder. Den innehåller stor mängder mineraler som koppar kalcium, järn, zinc och magnesium. Men det kan vara svårt att dra nytta av detta eftersom man ofta använder väldigt lite saffran i matlagning eller bakning. Den högsta rekommenderade dagliga dosen av saffran är 1,5 gram.

Kanel:  Cinnamomum cassiae och Cinnamomum verum, eller cinnamon på engelska. Finns i två varianter kassiakanel och ceylonkanel, den vi använder i Sverige är generellt kassiakanel. Kanelen odlas på Sri Lanka och i södra Indien. Den har använts i Norden som medicin och krydda sedan 1300-talet. Den är mycket bakteriedödande och sägs till och med kunna döda E.coli. Den innehåller en stor dos polyfenoler, en sorts antioxidanter. Den sägs också kunna påverka matsmältningen så att man får ett lägre blodsocker.

En varning behövs dock: Kanel innehåller kumarin som kan ge leverskador vid förtäring i stor mängd. Normal konsumtion av kanel betraktas dock inte vara skadlig. Du kan läsa om EU:s gränsvärden på http://sv.wikipedia.org/wiki/Kanel.

kayennepeppar

Cayennepeppar: Capsicum annuum är en chilli frukt som vi ofta använder i dess torkade pulverform. Den är besläktad med jalapeño, habanero och vanlig paprika. Cayennepeppar innehåller en stor mängd A, C och E-vitamin, och även B6. Cayennepeppar innehåller capsaicin som ökar cirkulationen, vidgar blodkärl och gör att fettförbränningen går på högvarv. Den är således bra för viktkontroll och även för hjärtat. Den ökade cirkulationen är också inflammationshämmande och motverkar smärta.

Läs fler intressanta fakta om naturliga huskurer:

[pt_view id=”2cc6a66xem”]