Växten aloe vera har använts för både hälsa och skönhet i århundranden. Den används globalt, på så vitt spridda platser som Japan, Mexiko, Indien och Afrika. Namnet kommet från arabiskans alloeh som betyder glänsande och bitter, vera är latin och betyder äkta. Ofta använder vi aloe vera gel från apoteket om vi har bränt oss i solen, men den har många fler användningsområden som vi kommer att behandla nedan.

Varför aloe vera är så bra för dig

Aloe vera innehåller runt 75 aktiva beståndsdelar, inklusive vitaminer, enzymer, mineraler, sockerarter, lignin, saponin, salicylsyra och aminosyror.

aloe-vera

 

Hur man gör en hemgjord aloe vera dryck

Många av dessa egenskaper får man i sig lika väl om man dricker den, som om man applicerar på huden. Man kan köpa aloe vera drycker i affären, men om man vill ha ett mer naturligt alternativ så kan man göra den själv, om man har en växt hemma. (Se odlingstips nedan.) Så här enkelt gör du en aloe vera dryck med en afrikansk metod, jättelätt!

Ta ett färskt aloe vera blad, tvätta noga och skär i bitar, lägg dem i kallt vatten, låt dra i åtminstone några minuter (så länge du vill). Färdigt! Detta ger en ganska bitter dryck eftersom man har med själva bladet.

aloe-vera-dryck

Annars kan man göra en dryck på bara innanmätet, själva gelén som skrapas ut med en sked. Du kan till exempel göra en smoothie. Du använder:

Mixa och drick.

I förkylningstider kan man skära av en bit av ett blad, klyva det och doppa någon minut i en kopp te, och sedan skrapa ur gelen i teet. Tillsätt gärna färsk riven ingefära för att få ännu mer effekt på din förkylning.

Odla din egen aloe vera växt

Om du vill ha ett mer naturligt alternativ till köpt aloe vera, odla din egen! Aloe vera är en mycket lättskött växt. Det är en lämplig sovrumsväxt eftersom den avsöndrar syre och absorberar koldioxiden du utsöndrar när du sover. En mycket bra växt för den som saknar gröna fingrar enligt odla.nu där du kan läsa mer skötselråd.

Andra användningsområden

Direkt på huden:

Smörj på mot UV skador från solning samt för att behandla akne och sår. Verkar också sammandragande på porer och föryngrar huden.

I håret:

Befuktar håret och hårbottnen samt motverkar mjäll eftersom den är antibakteriell och svamphämmande. Mot mjäll appliceras aloe vera gel innan man ska till att tvätta håret. Låt sitta i hårbottnen i en halvtimme. Tvätta sedan som vanligt. Denna behandling är så skonsam att du kan upprepa den så ofta du vill, och håret drar samtidigt nytta av återfuktningen.

Visste du:

Varje blad består av tre lager:

aloe-vera-visste-du

1) Gelén består till 99% av vatten och resten är glucomannan, aminosyror, lipider, steroler och vitaminer.

2) Mellanlagret med bitter gul växtsaft består av latex och innehåller anthraquinoner och glukosider.

3) Det tjocka ytterlagret skyddar innehållet och här syntetiserar växten kolhydrater och proteiner. Inuti skalet finns kärl som transporterar vatten och stärkelse.

 

Läs vidare om andra hälsosamma naturliga huskurer:

[pt_view id=”94ceac7h7d”]