De gamla aztekerna kallade avokadon för ahacuatl, vilket betyder testikel träd. Man kan ju undra var det namnet kom från? Nu för tiden talas det ofta om nyttigt fett och när det gäller avokado så stämmer det verkligen. Att avokado är nyttigt är ingen nyhet, och dessutom får man i sig en massa näringsämnen. Så hur mycket nyttigheter får man i sig när man äter avokado? Och hur kan man använda avokado för skönhetsvård?

Är avokado nyttigt?

Avokado innehåller faktiskt både kolhydrater, proteiner, fett, mineraler, fibrer och vatten. Den har också alla vitaminer som finns i växtriket. Och fettet är av samma typ som i oliver, och vi vet ju hur nyttig olivolja är.

Avokado är bra för hälsan

E-vitamin – en antioxidant som motverkar cellernas åldrande, vilket bland annat skyddar mot hjärtsjukdomar, cancer samt solskador.

Höga halter av antioxidanter som fytosteroler och karotenoider, till exempel lutein som enligt forskning skyddar mot grå starr.

Den består till stor del av lösliga fibrer som kan hjälpa till att kontrollera blodsocker och kolesterol.

Omega-3 – Avokado innehåller höga halter av detta nyttiga fett som skyddar mot en mängd hälsoproblem.

MineralerMagnesium, järn, fosfor, koppar och mangan, som är bra för hjärnan och förbränning av kolhydrater. Den innehåller också kalium som är bra för blodtrycket,  samt mot hjärtattacker och blodproppar.

avokado

Hur kan man dra nytta av allt nyttigt i avokado?

För att dra nytta dess antioxidanter kan man med fördel smörja avokado direkt på huden eller i håret. Allt man behöver göra är att mosa avokadon och smörja på. Det fungerar mjukgörande och återfuktande, och stimulerar kollagenproduktionen. Den kan med fördel användas om man har eksem eller andra hudproblem. Hårmasken kan ge näring åt skadat hår (Kan dock tynga ner fint skandinaviskt hår), och ansiktsmasken återfuktar och mjukgör. Man kan självklart smörja in hela kroppen om man så vill!

Men det kan ju nästan kännas lite slösaktigt att smörja in sig med avokado när den är så god att äta. Få saker är så goda som en välgjord guacamole. Det finns många typer av guacamole i Mexico. Varje familj har sitt eget recept, men några ingredienser har de flesta gemensamt: avokado, tomat, lök, färsk koriander och citron. De flesta innehåller också någon sorts chilifrukt. Du hittar ett jättesmaskigt recept på guacamole här.

Tips 1: Förvara inte omogna avokados i kylskåpet, om du väntar på att de ska mogna bör de förvaras mörkt och torrt, gärna i tidningspapper.

Tips 2: Om du använder en halv avokado bör du lämna kärnan i den del du sparar, det hjälper den att hålla sig färsk.

Förutom frukten så kan man också använda både bladen och kärnan till olika huskurer.

Blad från avokadoträd kan vara svåra att få ta på i Sverige. Men du kan pröva denna afrikanska huskur för anemi om du får tag på dem. Avokadolöven krossas och kokas i 15 minuter, sila vätskan och drick sedan som te.

avokado-löv

Hur äter man avokadokärna?

I Östafrika använder kvinnor avokadokärna mot menssmärta. Man krossar kärnan, och slår den i små bitar i en mortel. Man låter dessa ligga i solen så att de torkar, en solig dag räcker. Sedan maler man bitarna till ett pulver. Här hemma får vi ta till andra metoder. Börja med att ta bort det bruna skinnet. Sedan kan du riva eller mixa kärnan. Den kan användas som den är, eller rostas i ugn eller stekpanna. Efter att ha rostat den kan du mala den i exempelvis en kaffekvarn och spara den i pulverform. Du kan sedan tillsätta det till valfri maträtt: sallader, smoothies, gröt med mera. Men ta bara lite eftersom avokadokärnor har en bitter smak.

Hur nyttig är avokadokärna?

Det kan vara bra att vara medveten om att delar av avokadon innehåller persin. Det är ett växtgift som skyddar avokadon mot insektangrepp och dylikt. Persin finns framför allt i blad, bark och kärna, men det kan också finnas i fruktköttet. Persin är ofarligt för människor, men man kan vara allergisk mot det, så det är bra att vara aktsam.

 

Testa några av våra favorit huskurer:

[pt_view id=”94ceac7h7d”]