Det är välkänt att japaner lever längre och med bättre hälsa än många andra nationaliteter. Enligt en studie gjord 2014 av WHO har japanska kvinnor längst förväntad medellivslängd i världen med 87 år. I Sverige är den ungefär 84 år för kvinnor och 80 för män enligt folkhälsomyndighetenVad är det som gör japaner så långlivade? Är det den japanska kosten? Det är säkert ett resultat av många faktorer men låt oss ta en titt på vad de äter. Så, vad är det som gör den japanska kosten så nyttig?

Vad är så nyttigt med japansk mat?

De äter inte bara teriyaki och sushi. Men de äter mycket fisk, till exempel tonfisk, bonito, lax och röd snapper, och får därmed i sig mycket A-vitamin och omega-3 vilket motverkar hjärt- och kärlsjukdomar.

Över 20 sorters sjögräs

Kosten innehåller mycket sjögräs och tång. Man äter faktiskt över 20 olika sorter av sjögräs och tång, de mest populära är kombu (en sorts kelp), wakame (i miso soppan), hijiki och nori (används till sushi).

På Okinawa, där en stor del av befolkningen lever till över hundra äter man mest sjögräs i hela världen. Kelp till exempel har gott om protein och kalium. Det innehåller också en stor mängd jod, vilket är bra för sköldkörteln. Man tror också att det kan regulera östrogenet i kroppen, och att konsumtionen av sjögräs kan vara en förklaring till att de är så få fall av bröstcancer i Japan. Kombu eller kelp är rik på antioxidanter och mineraler som magnesium, kalcium och järn, samt glutamat.

På Okinawa äter man som redan nämnt mest sjögräs i världen, men också flera portioner fisk i veckan, samt bläckfisk, fullkorn, grönsaker, bönor och sojaprodukter som tofu. Mat som skyddar mot cancer och hjärt-och kärlsjukdomar.

Hara hachi bu

På Okinawa har man också mantrat ”hara hachi bu”, som betyder ät tills du är 8/10-delar mätt. Låter ju klokt eftersom man ofta upptäcker för sent att man faktiskt är mätt. Det sägs ofta att det tar kroppen ca 20 minuter att upptäcka att den är mätt, så att sluta äta tidigare kan vara en bra metod för att gå ner i vikt naturligt.

Hiroshige_Sushi

Nedan delar vi med oss av tips på några japanska livsmedel och huskurer, och även ett recept på hur man gör enkel temaki sushi. Superenkelt!

Många av ingredienserna kan du hitta i vanliga livsmedelsbutiker, till exempel på den utländska hyllan. Andra kan du hitta i en asiatisk livsmedelsbutik eller på internet. Men det är ju alltid intressant att lära sig om alla goda och nyttiga saker som finns i andra länder även om vi kanske inte kan prova på allt.

Umeboshi 梅干och Natto なっとう: mirakellivsmedel?

Umeboshi betyder inlagd ume. Ume är en japansk frukt, Prunus mume, som är besläktad med våra aprikoser. De inlagda frukterna är ytterst salta och sura. Umeboshi sägs har många fördelar för hälsan och välmåendet. Traditionellt sägs de kunna bota mer än 38 olika sjukdoms symtom. Samurajer brukade äta dem för att få energi och bekämpa utmattning.
Umeboshi hjälper oss att neutralisera syran i kroppen, till exempel i blodet. De renar blodet från föroreningar, som kan ha orsakats av en dålig kosthållning. Kroppen känns spänstigare när vi rensar ur slaggprodukter, och vi har mer energi. Ett tips vid förkylning eller influensa är att värma två eller tre umeboshi på låg värme och att lägga dem i en kopp varmt te. Teet kommer att få dig att svettas mycket, sänka din feber och få dig på bättringsvägen. Umeboshi äts också mot bakfylla.

Natto

Natto kallas ofta för en vegetarisk ost, men det kan vara en aning missvisande. Natto görs av fermenterade (jästa) sojabönor, och har ätits i Japan i runt tusen år. Man kokar sojabönor och lägger till en bakteriekultur bacillus natto för fermenteringen. Ursprungligen kom denna bakterie från höet som man förvarade bönorna i, men nu för tiden tillsätter man bakteriekulturen separat. Resultatet blir något som skulle kunna beskrivas som klibbiga bönor, som hålls samman av strängar av soja, med en stark, unik smak. Den äts som den är med wasabi eller sojasås, eller tillsammans med ris. Man kan också få sushirullar som är fyllda eller toppade med natto.
Natto innehåller stora mängder järn, kalcium, magnesium, kalium, B6, B2, K2 och E-vitamin. Dessutom är det ett proteinrikt livsmedel men utan kolesterol.
K2 förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, stärker skelettet och minskar risken för benskörhet. K2 hjälper också kroppen att lagra kalcium i skelettet istället för i blodkärlen, vilket skyddar mot åderförkalkning.

natto-1

Nattokinase – ett superenzym

Detta enzym extraheras från Natto. Det är den speciella fermenteringsprocessen och tillsatsen av bacillus natto som bildar nattokinase. Det finns därmed inte i all mat som är gjord av soja, utan bara i natto. Flera japanska och koreanska studier pekar på att nattokinase kan användas som blodförtunnare och propplösande. Det tros också kunna hjälpa mot alzheimers och diabetes. Nattokinase används för alla sorters hjärt- och kärlsjukdomar, blodtryck, arteroskleros, åderbråck, djup ventrombos (DVT) och dålig cirkulation. Nattokinase bör inte mixas med andra mediciner som också är blodtunnande.
Det är bra att veta att många nattokinase tillskott saknar K-vitamin, så det är oftast bättre att äta ren natto om man vill få i sig K-vitamin.
Natto kan köpas i specialiserade livsmedelsaffärer, till exempel asiatiska eller japanska affärer. Nattokinase tillskott finns på internet, exempelvis på ebay som levererar till Sverige.

Sushi är ju kanske den mest kända japanska maten. Är sushi nyttigt? De innehåller normalt bara lite fett, mycket proteiner, få kolhydrater – främst i riset, vitaminer, mineraler och omega-3. Låter bra, va! Om du tycker att det verkar komplicerat att göra sushi prova då att göra temaki, en sorts sushi wrap.

Temaki – Gör hemmagjord sushi!

sushi-temaki

Gör temaki, enklare än nigiri och maki. Serveras med sojasås, wasabi och inlagd ingefära gari ガリ. Koka sushi ris enligt instruktionerna på förpackningen, tillsätt smaksatt risvinäger. Dela ett ark av sjögräs nori 海苔 på hälften. Bred på riset i jämnt lager, ca tre till fyra millimeter tjockt, diagonalt på vänstra halvan som på bilden. Fyll med avokado, gurka, lax, gräddfil, surimi, gräslök, kaviar, vegatarisk tångkaviar eller natto. Vik över det nedre vänstra hörnet och håll fast. Vik över den högra delen av sjögräset diagonalt så att det blir till en kon. Blöt sömmen en aning för att fästa. Färdigt!

4 enkla japanska huskurer som säjs kunna bota allt från huvudvärk till halsont

Gingko frön: Om du kan få tag på gingko frön, så kan det vara en lösning om du lider av hosta, framförallt slemhosta. Ät fem till sex om dagen för att lindra, och du blir snart bättre.

Honung & japansk rädisa: Skär en japansk rädisa daikon 大根 i skivor och låt dem ligga i honung i två till tre dagar. Det blir en sorts juice som kan användas som som en hostmedicin. Daikon innehåller mycket C-vitamin.

Lotus rot: En annan huskur består av en buljong gjord på lotus rot, sojasås och ingefära. Man kan använda arrowrot för att reda. En snabbverkande kur som hjälper mot förkylningar.

Varmt lökvatten: Riv en kvarts lök och lite ingefära. Blanda med 250 ml hett vatten och en matsked honung. Används mot förkylningar och täppt näsa.

ingefära-1

Japanskt Te

Det var några ord om sushi och japanska huskurer, men vi får ju inte glömma japanskt te. Japaner dricker många hälsosamma sorter av grönt te, som exempelvis matcha. Grönt te innehåller antioxidanter, vilka skyddar cellerna från att åldras i förtid. Dessutom sägs grönt te kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Studier har också visat att grönt te hjälper en att gå ner i vikt. Att hålla vikten nere är en viktig faktor när det gäller att förebygga många hälsoproblem.

Karaoke – bra för hälsan…

Men det är inte bara maten och drycken som gör dem så friska. Den traditionella japanska livsstilen främjar en bra hälsa; de njuter av friluftsliv, mediterar, badar i källor, sjunger karaoke (är bra för nervsystemet på grund av djup andning, enligt studier) och njuter av de små glädjeämnena i livet.

 

Prova på fler hälsosamma recept:

[pt_view id=”94ceac7h7d”]