På svenska har vi ordet lagom, som sägs vara unikt för det svenska språket. Men vi lever inte med måtta. Vi går i ide på vintern och sen är det full fart hela sommarn. Dags att hårdträna, och alla hakar på den senaste extrema diet trenden. Ena dagen är det ok att äta ett visst livsmedel, nästa dag är det helt förbjudet. Vad har hänt med måttan? Använd dessa metoder för att må bra under sommaren, och att samtidigt njuta. Undvik pressen att träna som en galning, eller svälta dig själv för att få den perfekta sommarkroppen. Ät rätt och gott!

Varför vi mår bättre på sommaren

Varför känner vi oss fräschare och till och med snyggare på sommaren? Är det bara på grund av sol och salta bad, eller är det också för att sommarmaten avhjälper brister som vi lider av resten av året? Det är många faktorer som får oss att må bra: frisk luft, mer aktiviveter i naturen, vi träffar familj och vänner oftare. Frisk luft och sol har många hälsofördelar: vi får naturlig ljusterapi, och frisk luft och sol verkar också som naturliga antibiotika. Vi vet inte exakt vilka faktorer som spelar in, men majoriteten av luftburna infektioner kan inte klara av solljus. Även den friska luften dödar bakterier, enligt tester där man jämför bakterier i ett instängt utrymme, med bakterier som exponeras för frisk luft.

svensk-sommar

Vi blir inte heller lika hungriga i värmen, så vi tröstäter mindre och dricker mer vätska. Vi äter mer sallad och frukt, och unnar oss en smoothie för att kyla ner oss lite. Vi äter också naturligt mer raw food på sommaren.

Det här den årstiden då vi bör ladda batterierna. Passa på att njuta! Istället för ångest; skäm bort dig själv. Ät fräsch mat och använd naturliga skönhetsbehandlingar med eteriska oljor som väcker sinnena och får dig att må bra inifrån och ut. Du kommer att märka skillnaden.
Njutning med måtta är nyckeln, ta gärna en öl, men undvik ölmagen. Eller njut av ett glas vin med en bit mörk choklad.

Öka fettförbränningen naturligt

Varför inte försöka öka din fettförbränning naturligt? En ökad ämnesomsättning har många fördelar; du får mer ut av din träning, och du förbränner mer energi även i vilotillstånd.

Exempel på livsmedel med naturliga ämnen som ökar ämnesomsättningen och fettförbränningen: cayennepeppar, vitlök, äppelcidervinäger, äpplen, selleri, grapefrukt, citron och kaffe.

Det är lätt att lägga till de här livsmedlen i din dagliga kost. Du kan till exempel göra en fräsch sallad. Gör en bön- eller kikärtssallad. Du kan lägga till selleri, grapefrukt och äpplen i själva salladen. Avsluta med en god vinägrett (se recept nedan).

sallad med blommor

Eller så kan du göra en tabbouleh sallad (sallad med persilja och bulgur som bas). Persilja hjälper kroppen att göra sig av med gifter och slaggprodukter. Den är full av antioxidanter, och antiseptiska och antiinflammatoriska ämnen. Persilja innehåller också viktiga mineraler som fosfor, kalcium, järn och svavel, samt vitaminer som C-vitamin och betakaroten.

Använd gärna tomater i dina sallader, eftersom de innehåller ett ämne som kallas lykopen, som är antioxiderande och skyddar mot UV-skador.

Vi kan också lägga till ätliga blommor, som ringblomma, rosor, violer, lavendel och krasse. De är fulla av näringsämnen, och gör att salladen ser ännu fräschare ut.

Recept på vinägrett

Gör din vinägrett på en bas av extra virgin olivolja, eller en annan typ av olja om du föredrar. Tillsätt en del vinäger till två delar olja. Använd äppelcidervinäger eller balsamico. Smaksätt med en klyfta vitlök, ett halvt kryddmått cayennepeppar eller lite citronsaft. Du kan också salta och peppra efter smak.

Frukt och grönt som hjälper dig att må bättre

Sätt tänderna i en saftig jordgubbe, smaska på några körsbär, knappra på ett äpple… det låter inte så jobbigt eller hur?

Jordgubbar

Jordgubbar är fulla av antioxidanter och är vätskedrivande. De innehåller B, C och K-Vitamin, samt kalium och folsyra. De är därmed bra för att stärka immunförsvaret, samt för att bilda ben och blodkroppar. Den vätskedrivande effekten är bra för att rensa ut gifter som ansamlas i kroppen, och gör att vi känner oss smalare och fräschare.

Varför inte passa på nu när vi har ett sånt överflöd!

Körsbär

Körsbär är en superfrukt som innehåller fytokemikalier som har antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaper. De innehåller ett ämne som liknar acetylsalicylsyra i värktabletter, och rekommenderas därför mot bland annat ledvärk. De skyddar mot hjärtsjukdomar eftersom de renar artärerna från fett. De anses också kunna skydda mot cancer. De innehåller hormonet melatonin, vilket sägs förbättra sömnen. Körsbär har gott om betakaroten, E och C-Vitamin, samt magnesium, järn och fibrer.

Äpplen

“Ett äpple om dagen… ” Äpplen innehåller antioxidanter och pektin som är blodsockersänkande. Det är lättare att gå ner i vikt om man har ett jämnt blodsocker. Blir blodsockret för lågt kan vi bli irriterade och jättehungriga. Hjärnan sänder signaler att vi  bör äta ordentligt, men ofta så leder det till att vi äter för mycket eller helt enkelt fel mat.

Dessutom sänker pektinet i äpplen det dåliga kolesterolet. De innehåller också malinsyra som är bra för magen och njurarna, och som hjälper kroppen att rensa ut gifter. Äpplen har vätskedrivande egenskaper och motverkar höga nivåer av urinsyra i kroppen.

Selleri

Selleri har länge använts som en medicinalväxt. Den innehåller bland annat antioxidanter, vitaminer och mineraler som kalium, kalcium och magnesium. Den är bra för att gå ner i vikt eftersom den innehåller få kalorier och mycket fibrer. Den innehåller också bittra ämnen som påverkar gallans funktion.

Ät gärna selleri färsk, som den är, eller gör en juice – men då får du i dig färre fibrer. Du kan också göra ett avkok: Skär en stjälk selleri i bitar och koka bitarna i 30 minuter. Sila vätskan och spara den i en flaska, så att du har tillgång till att dricka av den under dagen.

 

Fler tips på hur man mår bra och ser bra ut naturligt:

[pt_view id=”fc2dba0vsn”]