Kryddor –  vad skulle vi göra utan dem? Tack vare kryddor kan vi äta en variation av maträtter och bakverk. Dessutom har de mineraler, vitaminer och andra verksamma ämnen som är bra för oss.

Man kan kanske tro att vi använder för små mängder av kryddor för att det ska ha någon påverkan på kroppen. Men det är bra att komma ihåg att när det gäller till exempel mineraler och spårämnen, eller olika verksamma ämnen och enzymer så talar man ofta om µg – dvs mikrogram. Så även en liten mängd kan ge ett helt dagsbehov.

Nedan kommer vi att behandla användningen och nyttan med fem vanliga kryddor: kryddnejlika, spiskummin, lagerblad, muskotnöt och kardemumma. Läs gärna Kryddor – goda och bra för hälsan del 1 – om du vill veta mer om saffran, ingefära, gurkmeja, kanel och cayennepeppar. Vi anger kryddans namn på svenska, latin och engelska, för att underlätta identifiering när man söker info eller recept på nätet.

Kryddnejlika

Cloves på engelska, är torkade blomknoppar från trädet Syzygium aromaticum.

Ursprung och användning: Kryddnejlikor odlas främst i Indonesien, Indien, Pakistan och östra Afrika, där de används i en mängd kryddblandningar, som curry och garam masala. Deras ursprung är från Moluckerna i Indonesien. Kryddnejlika ger en stark, söt och kryddig smak. Den kan användas hel eller mald. I Sverige förknippar man kryddnejlika särskilt med julen, men den kan användas till mycket annat till exempel mot förkylningar, klicka här för ett recept.

Hälsofördelar: Kryddnejlika har använts i tusentals år i Indien och Kina, inte bara som en krydda men också som en medicin för många krämpor. I ayurvedisk medicin används kryddnejlika mot karies och dålig andedräkt. De anses vara ett afrodisiakum inom kinesisk medicin. Det finns en mängd mineraler i kryddnejlika, såsom kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium, natrium och zink. Dessutom har de gott om  antioxidanter och vitaminer, till exempel tiamin, riboflavin, niacin, folsyra, B6, B12, A, C, D, E och K-vitamin.

Spiskummin 

Cuminum cyminum  ska inte förväxlas med kummin, de är två helt olika kryddor. Spiskummin heter cumin på engelska, kummin heter caraway.

Ursprung och användning: Spiskummin kommer ursprungligen från Egypten och har odlats i tusentals år i Mellanöstern, Indien och Kina. Torkad spiskummin kan användas både mald, vilket är vanligast, eller som hela frön. Spiskummin är en viktig ingrediens i olika kryddblandningar i indisk och sydamerikansk matlagning. Den är till exempel en av ingredienserna i tacokrydda.

Hälsofördelar: Spiskummin är en traditionell medicinalväxt i norden, som har använts för bland annat matsmältningsproblem. Den stimulerar produktionen av enzymer i bukspottskörteln och levern, vilket hjälper kroppen att rensa ut gifter. Den anses också vara bra för typ II diabetes, på grund av dess effekt på näringsupptag och matspjälkning.

Kardemumma

Kardemumma

Elettaria cardamomum – Cardamom på engelska.

Ursprung och användning: Frukten är en cirka 1–2 centimeter lång gulgrön frökapsel som innehåller bruna frön. Kardemumman kom ursprungligen från Sri Lanka och Sydindien. Den används i arabisk och asiatisk matlagning och är en viktig ingrediens i många kryddblandningar, exempelvis garam masala, curry och berbere. Kryddan används också ofta till att smaksätta kaffe och te och används i desserter och bakverk, exempelvis kanelbullar.

Hälsofördelar: Kardemumma tillhör samma familj som ingefära och har liknande egenskaper. Den värmer kroppen och är bakteriedödande, vilket gör den användbar vid förkylningar och halsinfektioner. Den har gott om antioxidanter och är bra för immunförsvaret och matsmältningen.

Muskotnöt

Kommer från trädet Myristica fragrans. Heter nutmeg på engelska.

Ursprung och användning: Den kommer ursprungligen från Indonesien. Muskotnöten rives direkt över den maträtt som skall kryddas. Muskotnöt används i olika potatisrätter, såsom potatismos och stuvad potatis eller stuvade makaroner. Béchamelsås kan smaksättas med muskot. Muskotnöten är egentligligen inte en nöt och orsakar därmed inga besvär för nötallergiker.

muskotnöt

Hälsofördelar: Används i traditionell kinesisk och indisk medicin för sjukdomar relaterade till nervsystemet och matsmältningen. Den rensar lever och njurar från ansamlade gifter. Den innehåller också naturligt smärtstillande ämnen. Muskotnöt är en bra källa till mineraler som koppar, kalium, kalcium, mangan, järn, zink och magnesium. Innehåller också B-komplex, A och C-vitamin, folsyra, riboflavin, niacin, och antioxidanter som betakaroten.

Varning! Muskot innehåller det amfetaminliknande ämnet myristicin, som i stora mängder kan ge förgiftningssymptom och vara livshotande. Vi talar dock om extrema mängder.

Lagerblad

Bay leaves på engelska, kommer från trädet Laurus nobilis.

Ursprung och användning: Det växer runt medelhavet och har varit mycket uppskattat i årtusenden. Det finns också många träd besläktade med lagerblad runt omkring i världen. Bladen används till matlagning i bland annat medelhavsländerna, sydamerika, Indien och Thailand. Man använder dem ofta hela, och låter dem koka med i maten. Normalt så äts de inte, utan man tar bort dem innan servering. Men det är inte farligt att äta dem, tvärtom så får man i sig många nyttigheter.

Hälsofördelar: Några av de mest imponerande hälsoeffekterna av lagerblad inkluderar deras förmåga att avgifta kroppen, skynda på sårläkning, skydda kroppen mot bakterieinfektioner, förbättra hjärthälsan, minska inflammation, lindra problem med luftvägarna, samt att optimera matsmältningen.

De är också ett populärt inslag i aromaterapi och växtbaserade behandlingar för olika hud och luftvägsbesvär. Linalool förknippas ofta med timjan och basilika, men det finns också i lagerblad och kan bidra till att sänka nivån av stresshormoner i kroppen, speciellt när de används i aromaterapi. Unika enzymer som finns i lagerblad bidrar till att underlätta en effektiv matsmältning och näringsintag. Kaffeinsyra och rutin är båda viktiga organiska föreningar som finns i lagerblad som är bra för hjärtat. Lagerblad innehåller ett unikt näringsämne, som kallas partenolid, som snabbt kan minska inflammation och irritation.

 

Mer läsning på Huskurer från hela världen:

[pt_view id=”2cc6a66xem”]