Rött te – Hibiskus te och Rooibos

Har du druckit hibiskus te någon gång? Eller det härliga sydafrikanska Rooibos teet? Om inte, så kan vi verkligen rekommendera att prova ett rött te, både för smaken och hälsan!

Hibiskus te – ett te med många fördelar

Hibiskus te är populärt runt omkring i världen. Det är ett en aning syrligt, rött te, som görs på torkade hibiskus blommor. Man kan dricka det kallt eller varmt. Smaken jämförs ibland med tranbär, så en del väljer att söta teet med honung eller socker. Hibiskus te dricks både för smaken och hälsan. Du kan dricka det som det är, eller blandat med svart te. Det innehåller mineraler och antioxidanter, samt C-vitamin, askorbinsyra, äppelsyra och vinsyra. Den innehåller också cyanidin och delfinidin, som ger det dess karaktäristiska djupröda färg.

Denna söt-syrliga dryck är inte bara uppfriskande, den är också bra för hälsan och har använts länge inom traditionell medicin. Såsom många andra teer är det också vätskedrivande, så det kan hjälpa mot vätskeretention och ödem. En forskningsstudie som genomfördes på patienter med typ II diabetes tyder på att konsumtionen av hibiskus te sänker triglycerider och kolesterol.

Gravida bör dock vara försiktiga med hibiskus te, då man tror att hibiskus innehåller ämnen som påverkar vissa hormoner.

Recept på Jamaican iced tea 

Ett klassiskt recept från Jamaica. Där använder de ofta färsk hibiskus, men det kan vara lite svårt att få tag på så vi gör det på torkade blommor istället. Du behöver:

Riv ingefäran och apelsinskalet. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Koka i 30 minuter för att frigöra alla smaker från kryddorna. Kyl sedan och ställ i kylskåpet över natten. Smaken kommer att fortsätta att utvecklas. Sila drycken.  Serveras med isbitar eller krossad is.

Rooibos – ett rött te som skyddar kroppen

Rooibos är ett te som utvinns från busken Aspalathus linearis. Detta te har druckits i hundratals år i Sydafrika. Teet är helt fritt från koffein (eller tein). Du kan därmed njuta av denna uppfriskande dryck hela dagen utan några som helst biverkningar.

Rooibos te är rikt på mineraler såsom järn, kalcium, kalium, koppar, fluorid, mangan, zink och magnesium. Den innehåller också antioxidanter som aspalathin och nothofagin: Dessa två fantastiska ämnen skyddar våra kroppar från de skadliga effekterna av fria radikaler och skyddar oss därmed från en mängd allvarliga degenerativa sjukdomar.

Rooibos används traditionellt som en huskur för huvudvärk, sömnlöshet, astma, eksem, benskörhet, högt blodtryck och allergier. Det stimulerar också immunsystemet.

Rooibos mot cancer?

Cansa -The Cancer Association of South Africa gjorde ett fenomenalt uttalande i oktober 2009:

“Efter åtta år av forskning erkänner vi officiellt Rooibos som en källa till kemiska ämnen som kan bidra till att förebygga cancer.”

Hur lagar man till rooibos?

Använd en tesked blad (eller en tepåse) till en kopp. Det ska gärna dra så länge som 10 minuter och i hett vatten, så det kan vara en bra idé att lägga teet direkt i kastrullen. Låt det koka upp och sänk sedan värmen. Det blir mycket godare än att bara låta det dra i tekoppen. Du kommer att märka smakskillnaden, och antioxidanterna och näringsämnena frigörs också bättre.

Du kan också göra ett iste på rooibos:

Koka teet enligt beskrivningen ovan, men lägg också i citronskivor, mynta och socker från början. Du kan experimentera med proportionerna. Rör om då och då och låt det svalna. Ta ur tepåsarna när teet är kallt och ställ i kylskåpet. Späd ut med kallt vatten och is, tills du får önskad smak.

Vi hoppas att du kommer att testa dessa tips, både för smaken och hälsan!