När man talar om grönt te, så tänker man framförallt på de japanska varianterna, såsom matcha. Men grönt te kan tillagas med en mängd olika örter och blad. Idag ska vi tala om två sorters gröna blad som kan användas för att göra grönt te.

Moringa Oleifera

Moringa Oleifera även kallat moringa är ett så kallat mirakelträd, som är populärt i delar av Afrika och Asien. Det har fått sitt namn från ordet muringa på språket malayalam. Moringa kommer ursprungligen från områdena runt Himalaya i Indien, Pakistan, Bangladesh och Afganistan. Det växer också i tropikerna. Löv, bark, blommor, frukt och rot används traditionellt som medicin i många länder.

Enligt traditionell ayurvedisk medicin innehåller moringa 539 verksamma ämnen som kan förebygga 300 sjukdomar.

Några traditionella användningsområden är:

 • Anemi
 • Artrit and ledgångreumatism
 • Astma
 • Förstoppning
 • Diabetes
 • Magsmärta och magsår
 • Huvudvärk
 • Högt blodtryck
 • Sköldkörtel problem
 • Infektioner – vare sig det gäller bakterier, svamp eller parasiter.
 • Preventivmedel – bör därmed inte användas av gravida eller de som försöker att bli gravida. Kemikalier i roten, barken och blommorna stimulera sammandragningar i livmodern, och detta kan orsaka missfall.

Om du är på blodförtunnande medicin, rådfråga din läkare innan du tar moringa.

Vad innehåller den för nyttigheter?

Bladen behåller en massa proteiner, vitaminer och mineraler även när de torkas. Moringa innehåller mer än 90 näringsämnen och 46 olika antioxidanter! Alla dessa antioxidanter verkar för att skydda våra celler mot skador. Moringa innehåller alla de essentiella aminosyror som kroppen behöver. Aminosyror är proteinernas byggstenar som behövs för att bilda celler, samt för att reparera och underhålla dem. De olika delarna av denna växt är rika på A och C-vitamin, kalcium, kalium, järn och protein.

Moringa blad är en naturlig källa till kalcium och vitaminer, vilket är lättare för kroppen att bearbeta och absorbera än de många multivitaminer och tillskott som finns på marknaden, som ofta är gjorda med syntetiska ingredienser.

Moringa olja

Moringa frön och rötter används för att utvinna olja. Oljan används i livsmedel, parfym och hårvårdsprodukter. Moringa olja är mycket absorberbar och hjälper till att leverera de kraftfulla antioxidanterna till hudcellerna. Moringa har fuktgivande och vårdande egenskaper och en utmärkt rengörande förmåga vilket gör den till en aktiv ingrediens i hudvårdsprodukter.

Moringa te

Moringa te görs på krossade eller pulveriserade blad. Du kan köpa det på på t ex supervaruhuset.se.  Smaken kan jämföras med gräs eller doften av hö. En fördel med grönt te är att det inte har någon koffein. Dessutom ger detta te mer en energi och även en förbättrad matsmältning. Moringa te är en populär behandling runt om i världen mot en mängd sjukdomar. Men moringa pulver är starkt och man kan få biverkningar om man tar för stora doser. Börja med en halv tesked om dagen. Drick inte grönt te på tom mage. Man kan trappa upp till en tesked om dagen när man har vant sig vid det. Även moringa blommor kan användas för att göra ett nyttigt te, som är fullt av flavonoider och antioxidanter, men det är svårt att få tag på dem om man inte har ett eget träd.

Hur man tillagar ett grönt te på moringa

Du kan antingen tillaga det som ett vanligt te, använd 1/2 till 1 tesked moringa blad till varje kopp.  Du kan också använda din kaffebryggare för att brygga teet. Använd 1/2 till 1 tesked moringa blad till varje kopp grönt te. Du kan bara lägga dem i filtret som du gör med kaffe.

Recept på iste

Använd 2 teskedar moringa blad till 5 dl vatten. Blanda med lite honung, färsk riven ingefära och apelsinjuice.

Blanda i en mixer eller skaka kraftigt i en minut, tillsätt is och kyl i 8 timmar.

Neem – naturlig tandborste och mycket mer

Olika delar av neem trädet har använts medicinalt i Indien i över 200 år. Man använder roten, barken, löven, blommor, frukt och kärnor till olika mediciner. Forskning har hittat mer än 150 aktiva ämnen i de olika delarna.

Traditionellt användningsområde

Neem används traditionellt för att sänka blodsocker, feber, sura uppstötningar och halsbränna, infektioner, läka sår i magtarmkanalen, förhindra graviditet, döda bakterier och förhindra plack och hål i tänderna. Neem används mycket inom ayurvedisk medicin. Bladen används till exempel för hudproblem som akne, eksem och psoriasis.

I Indien, asien och mellanöstern har man under århundraden använt neem kvistar som tandborstar. Man tuggar på en ände så att den blir mjuk och använder sedan den till att borsta tänderna.

Neem för skönhet

Neem olja är en ingrediens i kosmetika, tvålar, schampo, krämer och tandkräm. Tvålen kan innehålla 40 % neem olja, som är antibakteriell och svampdödande, mjukgörande och återfuktande.

En varning – neem har som många naturmediciner och konventionella mediciner biverkningar: neem bör inte tas av små barn. Vuxna bör undvika ett överdrivet eller långvarigt intag, eftersom det kan vara skadligt för lever och njure. Neem fungerar som ett naturligt preventivmedel och kan orsaka missfall och infertilitet.

Hur tar jag neem? Jag har ju inget neem träd…

Det enklaste sättet, för oss i västvärlden, att ta neem kan vara att dricka det som ett grönt te. Använd en matsked neempulver, eller krossade neem blad för att göra en kopp te. Det är mycket bittert så du kan behöva börja med en mindre dos, tills du vant dig. Du kan söta med honung.

Vi hoppas att du uppskattar dessa tips på hur man kan använda Neem och Moringa och hur man gör ett nyttigt grönt te!