Nyttig, billig och jättegod soppa. Servera ljummen som en fräsch förrätt på sommaren. På hösten rekommenderar vi att servera den varm med vitlöksbröd för lite värmande höstmys. Linser och morötter är goda och nyttiga, och du kan också dra nytta av kryddornas hälsosamma egenskaper.

Är det nyttigt med linser?

Baljväxter (t. ex linser, bönor och kikärtor) har en unik näringssammansättning som gör att de ger en hållbar mättnad. De har gott om protein och fibrer, och komplexa kolhydrater i form av stärkelse som bryts ner långsamt i kroppen. Därmed har de ett lågt GI-värde, och hjälper en att hålla ett jämnt blodsocker. Röda linser innehåller gott om antioxidanter och vitaminer, samt mineraler och spårämnen.

Gör en god linssoppa med receptet nedan, eller använd dem som redning i andra soppor. En annat bra tips är att ersätta en del av köttfärsen i till exempel lasagne, köttfärssås eller köttbullar med kokta röda linser. Ett både hälsosamt och billigt alternativ!

Morötter har gott om karoten som levern omvandlar till A-vitamin. De är bra för mörkerseendet, förebygger grå starr och åldersförändringar på näthinnan. Chilipeppar stimulerar fettförbränningen, är bakteriedödande och antiinflammatorisk.

chili

Recept på lins- och morotssoppa med spiskummin och chili

Ingredienser:

Hur du går till väga:

Hetta upp en stor kastrull och torrosta spiskummin och chili flingor i en minut, eller tills de börjar hoppa i pannan och dofta. Ta upp hälften av de rostade kryddorna och ställ dem åt sidan. Tillsätt olja, morötter, linser, buljong och mjölk i grytan och koka upp. Låt sjuda i 15 minuter, eller tills linserna har mjuknat.

Mixa soppan med en stavmixer, eller i en matberedare tills slät (eller lämna lite bitar i om du föredrar). Smaka av med salt och peppar, och toppa med de rostade kryddorna som du sparat.

Denna soppa går också bra att frysa till matlådor. Tillsätt de sparade rostade kryddorna separat i varje matlåda.

Smaklig måltid!

 

Prova gärna några fler av våra recept:

[pt_view id=”e9aeae157w”]