Färska örter är inte bara ett fräscht inslag i matlagning, de kan också hjälpa oss med en mängd besvär och sjukdomar. Många traditionella huskurer är baserade på färska eller torkade örter. Läs vidare om några vanliga örter och hur du kan använda dem till vardags.

Basilika

Basilika anses vara uppiggande och kan lindra depression och utmattning. Man kan till exempel lägga färsk basilika, eller te gjort på basilika i badet för ett härligt avstressande bad. Basilika verkar också lugnande för magen och främjar matsmältningen. Du kan dra nytta av detta genom att dricka basilika som ett örtte, använd en halv tesked torkad eller färsk basilika till en kopp hett vatten. Amishfolket använder basilika mot förkylningar och hosta. Basilika används också mycket inom ayurveda, och denna ört är känd för sina många helande egenskaper. Basilika är synonymt med italiensk mat, men olika sorters basilika används även i andra delar av världen som i Indien och Thailand. Använd den till pastasås, lasagne eller till att göra färsk pesto hemma. Eller smaksätt din olivolja med basilika. Den är också ett gott tillägg i sallader. Färsk basilika ger en härlig smak, färg och doft.

basilika

Oregano

Oregano har använts som en medicinalväxt i Sverige sedan medeltiden, då den odlades i klostrens örtagårdar. Oregano innehåller gott om antioxidanter och viktiga mineraler som kalcium, zink, koppar, järn, kalium. Den är också en källa till A, C, E och K vitamin, samt B6. Karvakrol och tymol är två fytokemikalier i oregano som är bakteriedödande. Dessutom hämmar den både svamp och virusinfektioner, samt har antiinflammatoriska egenskaper. Därmed kan oregano användas effektivt mot både halsinfektioner, fotsvamp och till och med candida. Ett örtte på färsk eller torkad oregano fungerar bra vid luftrörsbesvär. Använd tre teskedar färsk oregano, eller en tesked torkad oregano till en kopp hett vatten. Låt dra i fem till tio minuter. Du kan gärna söta med honung eller agave.

I matlagning är oregano kanske mest känd som en pizzakrydda. Ingen italiensk pizza är komplett utan oregano ovanpå. Oregano passar bra till all sorts medelhavsmat, men den går också bra att använda i olika såser, till exempel tomatsås eller bechamel. Du kan lägga lite i vattnet när du kokar ris för att smaksätta riset

Rosmarin

Rosmarin innehåller antioxidanter och mineraler som kan stärka immunförsvaret. Dessutom innehåller rosmarin cineol, som stimulerar blodcirkulationen. Det gör att den kan användas om man lider av lågt blodtryck, eller dålig blodcirkulation. Den kan också lindra muskelvärk eller träningsvärk på grund av den ökade blodcirkulationen. Man kan antingen dricka en infusion eller örtte på rosmarin, eller massera med eterisk olja. Eller lägg några färska kvistar i badet, det är avkopplande och uppiggande. Ett örtte kan tillagas med en tesked torkad rosmarin, eller en kvist färsk rosmarin till en kopp hett vatten. Låt teet dra i minst fem minuter. Rosmarin kan gärna kombineras med lavendel och timjan för ett friskt, kryddigt te.

rosmarin

Hur man odlar dessa örter

Oregano är en flerårig, härdig växt som kan odlas utomhus i södra Sverige. Den trivs bäst i ett soligt läge, och den behöver inte vattnas särskilt ofta. Rosmarin kan också odlas i kruka, som kan lämnas utomhus under sommaren. Rosmarin sprider sig snabbt så se till att du har en rymlig kruka. Basilika är en värmekrävande växt. Det är bäst att odla den i kruka inomhus, i växthus eller på en balkong/terrass med bra förhållanden.

Hur torkar och bevarar man örter?

Om du vill bevara några färska kvistar som du precis skördat kan vi rekommendera att du sätter dem i vatten, som en blombukett. Alternativt kan du också lägga dem i kylskåpet i en behållare, täckta av vatten , så att de inte torkar ut.

För att torka örter: Skörda hela kvistar och häng dem upp och ner i lösa buketter på en mörk, torr och luftig plats. När de torkat repar man av bladen. De torkade bladen krossas sedan i en mortel alldeles innan användningen.

Det finns många fler goda, hälsosamma örter och vi hoppas kunna skriva mer utförligt om dem i en framtida artikel.

 

Mer nyttigheter att läsa om:

[pt_view id=”367ffe49a4″]