Vi vet alla att det är bra att äta varierat. Men ibland kan det vara svårt att lyckas. Varför inte pröva regnbågsknepet när du handlar frukt och grönt? Försök att se till att du har alla regnbågens färger i varukorgen när du handlar. Frukt och grönsaker får sina färger från näringsämnen som de innehåller. Därmed ger olika färger olika fördelar.

Antocyaniner, till exempel, som ger blåbären dess blå färg, stärker också hjärnans funktion, och lykopen som färgar vattenmeloner och tomater röda kan också hjälpa till att skydda mot för tidigt åldrande och cancer. Läs mer om hur du kan må bra av att äta färgrikt nedan.

Alla regnbågens färger?

Alla regnbågens färger är egentligen inte tillräckligt eftersom en regnbåge bara består av färgerna orange, gult, grönt, blått, indigo och violett. Lägg gärna till vitt, svart, brunt och rött för mer variation.

En lista över olika färger och näringsämnen

Orange: Alfa- och betakaroten är det som ger morötter och sötpotatis en så klar orange färg. Kroppen omvandlar dessa ämnen till A-vitamin, som stärker din syn och ditt immunförsvar. Dessa fytokemikalier fungerar också som antioxidanter, och skyddar oss därmed mot sjukdomsfrämjande fria radikaler. Se till att inkludera pumpa, söt potatis, apelsiner, persikor, morötter och papaya i din kost.

 

Grönt och gult: Gröna grönsaker är rika på betakaroten. De innehåller också några föreningar som kallas indoler och isotiocyanater, som kan bidra till att förebygga cancer genom att öka produktionen av enzymer som avgiftar kroppen. De är också packade med mineraler som järn och magnesium, samt fibrer, antioxidanter och folsyra. Ät gärna broccoli, spenat, mangold, gröna örter och brysselkål för att dra nytta av dessa fördelar. Många gula och gröna grönsaker är bra källor till lutein och zeaxanthin, som bidrar till att förhindra åldersrelaterad makuladegeneration, en ledande orsak till blindhet hos äldre. Smarta middagsval är kronärtskocka, majs, vaxbönor, senapsblad, kålrotsblast, sparris och gul paprika. Avokado är också ett nyttigt tillägg i alla måltider, den är full av C- och K-vitamin, kalium och lutein.

Vitt: Är vitt en färg? Solens ljus kallas för vitt ljus, men det består egentligen av alla regnbågens färger. Vi uppfattar saker som vita eftersom de reflekterar ljus – hela spektrumet av ljus. På samma sätt får vi i oss ett spektrum av ämnen när vi äter vita livsmedel som blomkål, vitlök, purjolök och schalottenlök. Ämnet quercetin finns i rikliga mängder i lök och schalottenlök. Detta ämne fungerar som ett antihistamin, och är även antiinflammatoriskt. Vitlök innehåller antioxidanten allicin som är en naturlig antibiotika och som även är ett blodtryckssänkande medel. Vi kan enkelt lägga till mer lök eller vitlök i maten, för att dra nytta av dessa fördelar.


Blått och violett: Blåa, lila och djupt röda frukter och grönsaker är fulla av antocyaniner och proantocyaniner – antioxidanter som är förknippade med att hålla hjärtat friskt och som hjälper hjärnan att fungera optimalt genom att öka blodflödet och syresättningen. Se till att fylla din varukorg med äggplanta, rödkål, rödlök, druvor, plommon och björnbär, samt byt ut din vanliga potatis mot blå potatis såsom Blå Kongo. Vi har också blå superbär som blåbär, som är bra för tarmarna och motverkar inflammation.

Rött: Röda livsmedel, såsom tomater och vattenmelon, innehåller lykopen, som neutraliserar fria radikaler och skyddar mot solens UV-strålning. Lykopen har också kopplats till skydd mot cancer i tidigare studier. Röda frukter och bär är också bra för hjärtat, minnet och urinvägarna. Tranbär till exempel, är en välkänd huskur mot urinvägsinfektioner, men det fungerar också med till exempel granatäpple eller röda vinbär.

Färgterapi

Dessutom är ju färger bra för oss som färgterapi. Olika färger påverkar vårt humör och välbefinnande. Inom färgterapi använder man vissa färger för att stimulera och andra för att lugna. Till exempel rött för att ge energi, grönt för balans och indigo för en lugnande effekt.

Så din måltid blir inte bara nyttigare med färger, den ser också aptitligare ut och du blir på bättre humör. Inte så dumt!