Äta efter säsong - sensommartips

Sensommaren är en härlig tid. Efter att ha njutit av sommar, semester och (åtminstone lite) sol, så går livet nu in i en ny fas. Sakta försöker vi återanpassa oss till rutiner, att gå tillbaka till skola eller jobb igen. Men vi går också in i en skördetid. Detta är den tiden på året då vi får fantastisk frukt från många olika fruktträd, som äpplen, päron och plommon. Passa på att äta efter säsong!

Varför äta efter säsong?

Förr i tiden, innan matvaruhandeln globaliserades, så följde man säsongerna i sin kost, och överskottet bevarade man för att ha något till vintern och våren. Det är ju ganska hälsosamt på många sätt och det känns ju alltid lite speciellt att äta något hemgjort.

Det kan vara svårt att hålla koll på vad som är i säsong just nu, eftersom vi importerar så mycket frukt och grönsaker. Dessutom drivs vissa grönsaker upp väldigt hårt i växthus, och har därmed brist på näringämnen. Jag hittade en praktisk nedladdningsbar säsongskalender hos Martin & Servera som kan hjälpa en att hålla koll på vad som är i säsong.

Varför ska jag äta svenska äpplen?

När man äter svenska äpplen i säsong, så får man mer smak för pengarna, och det är också klimatsmart. De innehåller en mängd ämnen som är bra för oss som exempelvis:

Antioxidanter och flavonoider – bra för hälsan och huden

Fibrer – främjar en god matsmältning, och hjälper dig att hålla vikten under kontroll

Malinsyra – en avgiftande syra som hjälper kroppen att göra sig av med tungmetaller

Mineraler – till exempel järn

Vad ska jag göra med min äppelskörd?

För det mesta så får man ju mycket mer än vad man behöver om man har ett eget träd. Då får man den härliga utmaningen att komma på vad man ska göra med allt gott.

Äpplen kan hålla sig i flera månader om man förvarar dem rätt:

  1. Förvara dem inlindade i tidningspapper, exempelvis i en bananlåda.
  2. Ta bort eventuella övermogna äpplen och se till att de inte rör vid varandra.
  3. Ställ lådan kallt, på balkongen eller i källaren.
  4. Kolla till dem lite då och då.

Nu till nästa godsak som hösten bjuder på: Rönnbär.

Rönnbär – Äta efter säsong

Rönnbär smakar bäst om du låter dem hänga kvar på träden tills efter den första natten med frost, de smakar mindre surt då . Så egentligen är det lite tidigt på året, men man kan fuska genom att plocka tidigare på säsongen och lägga i frysen. Detta gäller även för fläderbär.

Rönnbär innhåller:

  • C-vitamin – hjälper immunsystemet
  • mineraler – läs mer om varför vi behöver mineraler här
  • karoten
  • antioxidanter
  • pektin – ett förtjocknings- och gelémedel
  • bensoesyra – en organisk syra som förekommer naturligt i bär som motverkar mögel och förmultning

Rönnbär kan ätas antingen råa, torkade, frysta eller tillagade. Varför inte göra lite gelé eller strö torkade rönnbär i din musli. Både äpplen och rönnbär innehåller pektin. Pektinet är det som gör att de lämpar sig för att göra gelé och sylt, eftersom det är ett naturligt förtjockningsmedel. Pektin hör också till de växtfibrer som inte kan smältas av kroppen, men som ger mättnadskänsla. Det sägs stimulera bukspottkörteln och gallblåsan, och hjälper magen att behålla ett balanserat pH-värde. Pektin har också en avgiftande funktion eftersom det suger åt sig tungmetaller på vägen ut.

Vilka fantastiska nyttigheter som vi har tillgång till under hösten! De kan verkligen hjälpa oss att bygga starka kroppar inför vintern. Gratis är gott! Så passa på att äta efter säsong och njuta av alla höstens godsaker!