Hösten kan vara den vackraste tiden på året, när löven ändrar färg, och skogar och parker glöder i gulrött. Men nu när mörkret och höstrusket är här behöver vi ta åtgärder för att kunna klara av hösten och behålla vårt välmående under de närmaste månaderna. Det gäller inte bara att utnyttja de få timmarna av solljus vi kan komma åt, vi behöver också motionera – så att kroppen inte tror att vi går i ide.
Dessutom kan det vara bra att fylla skåpen med alla sorters nyttigheter, eftersom vårt välmående påverkas så mycket av vad vi stoppar i oss. Se till att fylla på med ingredienter till alla sorters huskurer som du kan komma att behöva. Läs vidare för några av våra favorittips:

Så kan du klara av hösten

Passa på att fylla skafferiet med alla olika sorters örter och preparat som kan hjälpa dig att klara av hösten och vintern. Vid den här tiden på året är det viktigt att stärka immunförsvaret och motverka vintertrötthet och håglöshet. Det kan hjälpa dig på traven att ha några klassiska huskursingredienser hemma i skafferiet.

välmående på hösten

Ingefära har antiinflammatoriska egenskaper och är en viktig del i många huskurer mot förkylning. Neem är effektiv mot både virus och bakterier, så den kan användas mot både förkylningar och magsjuka. Baobab innehåller en bra dos av C-vitamin och antioxidanter vilket stärker immunförsvaret, samt hjälper kroppen att frigöra energi och näringsämnen vid matsmältningen.

Skydda dig mot trötthet och vinterdepression

Johannesört (även kallad äkta johannesört) är ett populärt växtbaserat tillskott som har använts i tusentals år i olika kulturer. Det verksamma ämnet är hypericin, som anses påverka kroppens dopaminnivåer. Dopamin är en av signalsubstanserna i det centrala nervsystemet. Forskare är oense om örtens effektivitet, men varför inte se för dig själv vad du tycker. Johannesört rekommenderas framför allt för mild till lindrig depression. Du kan hitta johannesört som te i vanliga hälsokostbutiker, eller om du vill så kan du plocka din egen. Betänk dock att om du plockar din egen så kan det vara svårt att dosera, eftersom du inte kan mäta hur mycket hypericin du får i dig.

grönt te med teanin

Teanin är en aminosyra som anses göra oss avslappnade, lindrar stress och därmed ökar vår kognitionsförmågan. Den bidrar alltså till avslappning och mental vakenhet samtidigt. Den hjälper också kroppens immunförsvar och är ett utmärkt sätt att klara av hösten. Teanin finns rikligt i grönt te, men för den som hellre vill ta ett tillskott så finns teanin som extrakt i kapselform.

 

Prova på våra favorit recept:

[pt_view id=”e9aeae157w”]