Choklad är nyttigt!

Choklad är nyttigt! Föredrar du vit-, mörk- eller mjölkchoklad? För många är det inte bara att de älskar smaken av choklad, det är ett sorts beroende. Men är det ett skadligt beroende, eller ett nyttigt beroende? Det beror framför allt på vilken sorts choklad vi äter. Mörk choklad har i forskning visat sig vara bra för att förebygga sjukdomar och innehåller en mängd näringsämnen.

 

Varför är mörk choklad är så nyttigt?

Choklad i sin renaste form, dvs som kakao bönor, är mycket nyttig. Kakao bönor innehåller en mängd näringsämnen som bland annat:
 
 
  • Den essentiella aminosyran tryptophan – en substans som måste tillföras via kosten eftersom kroppen inte själv kan tillverka den.
  • En mängd vitaminer och mineraler, som exempelvis kalcium och magnesium.
  • Flavonoler och flavonoider – fytokemikalier som är starka antioxidanter. Kakao innehåller till och med mer antioxidanter är grönt te.
  • Choklad har antikoagulerande egenskaper som förbättrar blodcirkulationen och kan motverka huvudvärk.

Tryptofan ökar serotoninproduktionen, vilket leder till ökat välmående. Det är därför kakao kan lindra oro och depression.

Nyttig mörk choklad och ren kakao kan också hjälpa oss att motverka andra sjukdomar.

Choklad minskar risken för sjukdom

När resultat från olika studier vägdes samman kunde man se en riskminskning för hjärt-kärlsjukdom på 37 procent och en minskad risk för stroke med 29 procent hos dem med hög chokladkonsumtion.

Vad det är i chokladen som är så nyttigt är inte helt klarlagt, men de så kallade flavonoiderna som finns i kakao anses påverka de inre kärlväggarna på ett positivt sätt, enligt Hjärt-Lungfonden.

Hur smart är din kropp

Inte alla är medvetna om att vi kan träna våra kroppar att äta rätt. Kroppen känner igen när den får i sig de näringsämnen som den behöver, och kan få oss att bli sugna på just det vi saknar. Tyvärr förstör vi ofta  denna känsliga balans genom att överstimulera kroppen med socker och andra substanser.

Det intressanta med magnesium, är att en brist på denna mineral kan göra att vår hjärna sänder ut signaler till oss om att äta choklad. Men tyvärr kan vi hamna i en ond cirkel om vi försöker stilla detta begär genom att äta mjölkchoklad. Mjölkchoklad innehåller magnesium, men problemet är att kroppens lager av kalcium, magnesium och B-vitaminer utarmas när den ska bryta ner sockret.

Bryt den onda cirkeln – ät mörk choklad

Om vi däremot äter mörk choklad så får vi i oss magnesium, utan extra tillskott av socker. Magnesiumet i sin tur motverkar sötsug så istället för en ond cirkel så det blir som en god cirkel.

Du behöver inte tvivla på att choklad är nyttigt. Ta en bit mörk choklad nästa gång du känner dig lite orolig eller nere, eller om du helt enkelt vill investera i din hälsa!