Om en vill prova på något nytt och spännande för att förbättra din hälsa så är ju tarmflora ett intressant område. Vi underskattar ofta tarmflorans inverkan på vårt välmående, men den påverkar både vår fysiska och psykiska hälsa. Det kanske inte är något vi tänker på varje dag men det finns mycket som vi kan göra för att hjälpa tarmfloran vilket vi kommer att diskutera nedan.

Varför behöver jag tänka på min tarmflora?

Vad är tarmflora? Det är de i tarmen naturligt förekommande bakterier och mikroorganismer. Det finns både probiotiska bakterier (nyttobakerier) och andra bakterier som varken är gynnsamma eller skadliga men som ändå utgör en viktig del av matsmältningssystemet. Om du har lyckats skada din tarmflora någon gång, exempelvis i samband med en penicillinkur, så vet du hur dåligt magen fungerar när det sker. Forskning visar också att tarmfloran påverkar oss mer än vad vi tror. Man har till exempel sett att tarmfloran hos överviktiga och diabetessjuka skiljer sig från den hos friska patienter. Tarmbakterier tycks även kunna påverka ångest. Deprimerade personer har visat sig ha förändringar i bakteriefloran jämfört med icke deprimerade. Tidigare har man trott att det är den psykiska åkomman som har skapat problemen i tarmen, men på senare tid har man hittat bevis för motsatsen enligt nederländsk och australiensisk forskning.

Problem med tarmfloran tros också vara en av orsakerna till IBS (Irritable Bowel Syndrome, eller Colon irritabile), en sjukdom som kännetecknas av besvär i mag-tarmkanalen. En av teorierna är att tarmen är överväxt med skadliga tarmbakterier. En annan teori är att orsaken är en inflammation i tarmen. Om dessa är de reella orsakerna till IBS så kan nedan forsking om tarmflora göra stor skillnad för de som lider av denna sjukdom.

Svensk forskning om tarmflora

Även i Sverige forskar man om tarmflora. Professor Stig Bengmark, på Lunds universitet har forskat i över 30 år om hur maten vi äter påverkar kroppen och magens bakterier. Han menar att alla kroniska sjukdomar orsakas av kronisk inflammation, vilket leder till ett uttröttat immunförsvar. Den kroniska inflammationen uppstår på grund av vår kost. Det är framför allt kött och mejeriprodukter som är de stora bovarna, som vi behöver begränsa intaget av, enligt Bengmark.

Exempel på antiinflammatorisk mat

Att äta så naturligt som möjligt är självklart bäst. Råkost och grönsaker är det som rekommenderas för en hälsosam tarmflora. Dessutom finns det vissa livsmedel som är mer antiinflammatoriska än andra. Många kryddor har antiinflammatoriska egenskaper som exempelvis gurkmeja, kanel, ingefära, spiskummin och cayennepeppar. Andra livsmedel som anses vara särskilt antiinflammatoriska är lökväxter som vitlök, röd-, gul- och schalottenlök, purjolök, gräslök och ramslök. Familjen av kålväxter innehåller grönsaker som olika sorters grön och rödkål, broccoli, blomkål och brysselkål, rädisor och rättikor.

 

Att äta varierat stärker tarmfloran

Den moderna kosthållningen leder till en mer utarmad tarmflora, eftersom vi ofta använder halvfabrikat eller mat med tillsatser. Vi behöver framför allt äta mer färska grönsaker och råkost, vilket föder tarmfloran samt ger tarmen de fibrer som den behöver för att fungera korrekt. Det är viktigt med variation i vår kost eftersom alla bakteriearter då får det de tycker om.

Göran Molin, professor vid Lunds tekniska högskola förklarar det på detta sättet:

”– Det moderna livet ger oss ett större mått av dåliga, inflammationsskapande bakterier. Likt nässlor i en trädgård har dessa en tendens att ta över så att mångfalden blir mindre.”

Läs mer om detta på Lunds universitets hemsida.
Att ha en varierad kosthållning är något som har förspråkats länge och när man tar med tarmfloran i åtanke så är tydligt att det är ett enkelt men viktigt sätt att främja välmående och hälsa.