Tre sorters huskurer mot halsont

Så här på hösten kan halsont ofta vara det första tecknet på att vi håller på att insjukna i antingen en förkylning eller något allvarligare. Handla snabbt för att lindra och motverka att smärtan förvärras. Känner du till de tre sorters huskurer som används för att ta itu med halsont? Läs vidare för våra bästa tips mot halsont!

Vi ska titta på tre olika sorter:

  1. Huskurer som bekämpar inflammationen och rensar halsen
  2. Huskurer med ingredienser som lindrar smärtan
  3. Huskurer som bygger upp immunförsvaret så att kroppen själv kan bekämpa orsaken till smärtan i halsen.

Som exempel på huskurer som bekämpar inflammation kan de som innehåller cayennepeppar, ingefära, vinäger eller vitlök nämnas. Det vi letar efter är de antiinflammatoriska egenskaperna och den slemlösande förmågan. Fördelen med heta kryddor är också att de sätter fart på blod tillströmningen, vilket hjälper kroppen att göra sig av med gifter.

När det gäller lenande huskurer som lindrar smärtan så innehåller de ofta honung. Pröva gärna vårt enkla lenande, välgörande te, med citron, honung och kanel.

  • Koka vatten (med en kanelstång om du använder det istället för malen kanel)
  • Pressa saften ur citronerna och sila bort kärnorna
  • Blanda ut en matsked honung i citronsaften
  • Blanda i ett kryddmått kanel, om du använder malen kanel
  • Häll på det kokande vattnet

Honung är bakteriedödande och används i huskurer i många kulturer. I Östafrika används exempelvis honung direkt på brännsår och skärsår för att döda bakterier. När honungen torkar så bildas också en naturligt skyddande barriär, som håller såret rent. Här i norden älskar vi kanel. Kanel har antiinflammatoriska egenskaper och stimulerar välbefinnandet. Citronen innehåller vitaminer samt är bakteriedödande. Detta te är en fantastisk kombination för att lindra halsont och besegra en seg förkylning!

Denna kombination är också bra för att gå ner i vikt, eftersom ingredienterna sätter fart på förbränningen så man får faktiskt en dubbel effekt. För bästa effekt på förbränningen bör man dricka teet på tom mage, gärna innan frukost.

Choklad mot hosta

Om du lider av hosta så kan choklad vara lösningen. Kakao är naturligt rik på teobromin, ett ämne som kan dämpa hosta genom att påverka den delen av hjärnan som kontrollerar hostreflexen. God medicin!

Stärk ditt immunförsvar med naturliga metoder

Du kan bygga upp ditt immunförsvar med hjälp av superfrukter och örter. Du kan exempelvis blanda smoothies med exotiska varianter som baobab och moringa, eller med skandinaviska superbär som havtorn samt C-vitaminrika nypon. Det är framför allt innehållet av antioxidanter och vitaminer som hjälper och stärker oss.