Städa utan kemikalier

Många oroar sig över alla olika kemiska ämnen som vi får i oss till vardags i hemmet. Det finns en enkel lösning, sluta upp med att använda skadliga produkter. Det går faktiskt att undvika städprodukter med en massa onödiga kemikalier. Det finns en uppsjö av olika städprodukter som anses vara miljövänliga på marknaden men det finns många enkla och billiga knep för ett renare hem, som är skonsamma för både plånboken och miljön. Läs våra tips om hur man städar på ett miljövänligt och naturligt sätt utan en massa specialprodukter.

Tips på naturliga städprodukter

• Vitvinsvinäger (bra mot fett, tar bort obehaglig lukt, fungerar som en mild desinfektion,)
• Ättika (tar bort obehaglig lukt, och dödar och hämmar tillväxt av bakterier)
• Citronsyra (mjukgör vatten, fungerar som fläckborttagare på textilier)
• Bakpulver (fettlösande)
• Citron (milt blekande, tar bort obehaglig lukt, och rengör)
• Salt (Skrubbmedel)
• Såpa (En underbar naturlig produkt) kan användas som allrent eller tvättmedel
• Bikarbonat (rengör, tar bort obehaglig lukt, gör vatten mjukt, fungerar bra som skrubbmedel)

Tips för naturlig rengöring av badrummet

Toalett och kakel: Använd en fuktig trasa och bikarbonat för att rengöra toalett och kakel. Häll ättika eller vinsyra i toaletten för att desinficera, Låt stå en stund, och använd sedan toalettborsten för att borsta rent. Mögel kan med fördel behandlas med vinäger på en tandborste. En fjärdedels deciliter bakpulver och en halv deciliter vinäger blandas vid stopp i avloppet. Häll i avloppet och låt verka.

 

Badkar och handfat: Badkar och handfat bör först fuktas, sedan har man på bikarbonat och skrubbar rent med en svamp. Skölj av med vatten efteråt. Gnid in kalkavlagringar med citron- eller vinsyra, eller använd en tandborste, Även rostfläckar går bort med vinsyra.

Tips för naturlig rengöring av köket

Allrent: Bikarbonat och en fuktig trasa funkar på de flesta ytor och neutraliserar obehaglig lukt i kyl och frys.

Ugnen: Blanda en deciliter salt, en deciliter bikarbonat och lite vatten. Bred ut denna kräm i ugnen. Stäng ugnsluckan och värm upp ugnen till 200 grader, och låt verka i cirka tio minuter. Låt det svalna något innan du torkar ugnen ren med en fuktig trasa.

 

Mikrovågsugnen: Citron fungerar för att rengöra mikron. Lägg några skivor citron med lite varmt vatten i en skål (ej av metall). Ställ skålen i mikron och mikra i fem minuter. Torka insidan av mikron efteråt.

Allrengöring och fönster: För att göra din egen antibakteriella spray, blanda en del vitvinsvinäger till fem delar vatten i en sprayflaska.
För att putsa fönster eller speglar, blanda en halv liter vitvinsvinäger med en liter varmt vatten, doppa en fuktig trasa i blandningen och tvätta. Använd tillknycklat tidningspapper för att torka torrt.

Smycken: Du kan enkelt göra sin egen silver- och metallrengörare av bikarbonat och citronjuice, som blandas till en tjock kräm. Stryk blandningen på det smutsiga smycket eller vasen med en mjuk trasa, skölj bort med vatten, torka och putsa med en trasa.